mniammm

mniammm

Kucharz
[Przepisów: 14]

Małdrzyki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pod tą nazwą kryją się pyszne placuszki serowe. Uwielbiane przez moją córeczkę i jej tatusia.

Małdrzyki

Składniki:

Małdrzyki

 

  • 50 dag tłustego białego sera,
  • 3 jajka,
  • 1-1/2 szklanki maki pszennej (ilość mąki zależy od rodzaju sera),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania placuszków.

Sposób przygotowania:

Małdrzyki
1. Ser utrzeć z jajkami i cukrem waniliowym, wymieszać z solą. Do masy serowej dodawać stopniowo mąkę i dobrze wymieszać.

2. Na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem patelnię nakładamy porcjami ciasto formując placuszki. Smażymy małdrzyki z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.