Zabol

Zabol

Kucharz
[Przepisów: 6]

malibu domowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetny likier np. na prezencik dla dziewczyny

malibu domowe

Składniki:

malibu domowe

 

  • 0,5 litra wódki (może być najtańsza) lub rumu (rum jest lepszy ale można zrobić mix 200ml rumu i 300ml wódki)
  • paczka wiórek kokosowych (35-50g)
  • mleko zagęszczone słodzone (puszka 450ml)

 

Sposób przygotowania:

malibu domowe
wiórki zalewamy alkoholem (mixem rumowo wódkowym lub rumem lub wódką) najlepiej w słoiku (okolu 1,5 litrowym), odstawiamy na 2-3 tygodnie.

Po upływie 2 tygodni odsączamy i wyciskamy wiórki (można ich później jeszcze użyć do ciasta ale maja już wtedy mało aromatu i smaku) do alkoholu pozostałego w słoiku dodajemy mleko zakręcamy i intensywnie wstrząsamy.

Odstawiamy nasz słoik na tydzień w chłodne miejsce najlepiej do lodówki i co najmniej raz na 2 dni potrząsamy nim. Po tygodniu nadaje się do picia.





UWAGI:

* Nie wiem jak długo można ten likier przechowywać mi najdłużej stał 2 tygodnie (wyparował wcześniej), na pewno dłużej będzie mógł stać w lodowce