Sposób przygotowania:
malibu domowe
wiórki zalewamy alkoholem (mixem rumowo wódkowym lub rumem lub wódką) najlepiej w słoiku (okolu 1,5 litrowym), odstawiamy na 2-3 tygodnie.
Po upływie 2 tygodni odsączamy i wyciskamy wiórki (można ich później jeszcze użyć do ciasta ale maja już wtedy mało aromatu i smaku) do alkoholu pozostałego w słoiku dodajemy mleko zakręcamy i intensywnie wstrząsamy.
Odstawiamy nasz słoik na tydzień w chłodne miejsce najlepiej do lodówki i co najmniej raz na 2 dni potrząsamy nim. Po tygodniu nadaje się do picia.
UWAGI:
* Nie wiem jak długo można ten likier przechowywać mi najdłużej stał 2 tygodnie (wyparował wcześniej), na pewno dłużej będzie mógł stać w lodowce
Po upływie 2 tygodni odsączamy i wyciskamy wiórki (można ich później jeszcze użyć do ciasta ale maja już wtedy mało aromatu i smaku) do alkoholu pozostałego w słoiku dodajemy mleko zakręcamy i intensywnie wstrząsamy.
Odstawiamy nasz słoik na tydzień w chłodne miejsce najlepiej do lodówki i co najmniej raz na 2 dni potrząsamy nim. Po tygodniu nadaje się do picia.
UWAGI:
* Nie wiem jak długo można ten likier przechowywać mi najdłużej stał 2 tygodnie (wyparował wcześniej), na pewno dłużej będzie mógł stać w lodowce
yola