2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Malinowa charlote w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny malinowy deser na zimno , z biszkoptami skropionymi likierem truskawkowym, prawdziwa uczta dla podniebienia, tylko dla dorsołych!

Malinowa charlote w pucharkach

Składniki:

Malinowa charlote w pucharkach

 

  • Na 4 porcje:
  • 120 g podłużnych biszkoptów
  • Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów

 

  • Krem malinowy:
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag świeżych malin
  • 1 łyżka likieru truskawkowego
  • 1 listek żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • kora mleczno-biała do posypania
  • Listki mięty do dekoracji
  • Świeże maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowa charlote w pucharkach

ETAP 1:

Biszkopty kruszę na mniejsze kawałki,-(kilka zostawiam w całości do dekoracji), umieszczam w misce, skrapiam likierem rozdzielam do 4 jednakowych pucharków.

Przygotowuję malinowy krem:

W jednej misce łączę śmietankę oraz mascarpone, wsypuję cukier puder i miksuję w trakcie dodaję osuszone maliny, oraz łyżkę likieru truskawkowego, oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i ponownie miksuję.

Na biszkopty wykładam krem, posypuję resztą świeżych malin oraz korą czekoladową, odłożonymi biszkoptami, listkami mięty, chłodzę w lodówce 3-4 godziny.

Podaję dobrze schłodzony,.

Smacznego!


Tagi:

deser