Sposób przygotowania:
Malinowa karpatkaCiasto:
Masło umieszczam w garnku wlewam wodę dodaję szczyptę soli doprowadzam do wrzenia.
Gdy zawrze wsypuję powoli mąkę pszenną i mieszam pałką do ucierania ciasta do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Zestawiam z kuchenki i studzę.
ETAP 2:
Do zimnej masy wbijam po jednym jajku cały czas mieszając, miksuję do połączenia, następnie dodaję szczyptę proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszam mikserem.
Ciasto dzielę dwie części i przekładam do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładam do nagrzanego do 180*c i piekę około 30 minut.
Gotowe zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Krem z malinami:
Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki, resztę z cukrem, do odlanej części mleka dodaję całe jajko, wsypuję mąkę i miksuję, wlewam do gotującego się mleka i gotuje budyń.
Ciepły przykrywam folią spożywczą , aby nie zrobiła się na wierzchu skorupka.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia.
ETAP 4:
Całkiem zimny miksuje mikserem 1 minutę, aby napowietrzyć budyń.
Zimną śmietanę ubijam na sztywny krem, dodaję po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu.
Dodaje świeże maliny, mieszam całość delikatnie łyżką do połączenia.
ETAP 5:
Kremem przekładam ciasto, dekoruję i chłodzę w lodówce,.
Słodkich wypieków!
Jagodowa
Magdalena88
2milutka