2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1469]

Malinowa karpatka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obłędny deser na cieście parzonym, krem jest inny niż tradycyjny bo z dodatkiem śmietanki, dzięki temu jest puszysty i cudownie rozpływa się w ustach, polecam na schyłek lata do kawy !

Malinowa karpatka

Składniki:

Malinowa karpatka

 

  • Ciasto parzone:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Malinowa karpatka

Ciasto:

Malinowa karpatka
Ciasto parzone robię ściśle wg podanego przepisu

Masło umieszczam w garnku wlewam wodę dodaję szczyptę soli doprowadzam do wrzenia.
Gdy zawrze wsypuję powoli mąkę pszenną i mieszam pałką do ucierania ciasta do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Zestawiam z kuchenki i studzę.

ETAP 2:

Malinowa karpatka
Ciasto ubite z jajkami rozdzielam do dwóch foremek i piekę

Do zimnej masy wbijam po jednym jajku cały czas mieszając, miksuję do połączenia, następnie dodaję szczyptę proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszam mikserem.

Ciasto dzielę dwie części i przekładam do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładam do nagrzanego do 180*c i piekę około 30 minut.

Gotowe zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Krem z malinami:

Malinowa karpatka
z podanego przepisu gotuję budyń studzę, mieszam ze śmietanką

Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki, resztę z cukrem, do odlanej części mleka dodaję całe jajko, wsypuję mąkę i miksuję, wlewam do gotującego się mleka i gotuje budyń.

Ciepły przykrywam folią spożywczą , aby nie zrobiła się na wierzchu skorupka.

Zostawiam do całkowitego wystudzenia.

ETAP 4:

Malinowa karpatka
Krem miksuję ze śmietanką dodaję świeże maliny

Całkiem zimny miksuje mikserem 1 minutę, aby napowietrzyć budyń.

Zimną śmietanę ubijam na sztywny krem, dodaję po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu.

Dodaje świeże maliny, mieszam całość delikatnie łyżką do połączenia.

ETAP 5:

Malinowa karpatka
Kremem przekładam ciasto dekoruję

Kremem przekładam ciasto, dekoruję i chłodzę w lodówce,.

Słodkich wypieków!

Tagi:

krem owoce ciasto