Sposób przygotowania:
Malinowe lokum
Jest to klasyczny deser kuchni arabskiej. Jest bardzo prosty do zrobienia więc polecam każdemu. Do ganka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i szybko gotujemy. Gdy zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień i dolewamy syrop. Zostawiamy na ogniu przez co najmniej pół godziny często mieszając by masa się nie przypaliła. Całość powinna zredukować się o połowę. Płaskie naczynie smarujemy olejem, przekładamy na nie masę. Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cukier puder wsypujemy do miseczki. Nóż opsypujemy cukrem i kroimy lokum w małe kawałeczki, które następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Można także odrywać kawałki dłońmi i formować kuleczki. Jeśli chcecie otrzymać ładne kostki radzę zrobić od razu podwójną porcję a masę wlać do takiego naczynia by wysokość masy odpowiadała wielkości kostki. Smacznego!