misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Malinowe lokum

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rahatłukum, bombay karachi halwa lub lokum. Te słodkości funkcjonują pod różnymi nazwami.Danie wegańskie.

Malinowe lokum Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Malinowe lokum

 

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu malinowego (najlepszy taki domowy)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Malinowe lokum
Jest to klasyczny deser kuchni arabskiej. Jest bardzo prosty do zrobienia więc polecam każdemu. Do ganka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i szybko gotujemy. Gdy zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień i dolewamy syrop. Zostawiamy na ogniu przez co najmniej pół godziny często mieszając by masa się nie przypaliła. Całość powinna zredukować się o połowę. Płaskie naczynie smarujemy olejem, przekładamy na nie masę. Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cukier puder wsypujemy do miseczki. Nóż opsypujemy cukrem i kroimy lokum w małe kawałeczki, które następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Można także odrywać kawałki dłońmi i formować kuleczki. Jeśli chcecie otrzymać ładne kostki radzę zrobić od razu podwójną porcję a masę wlać do takiego naczynia by wysokość masy odpowiadała wielkości kostki. Smacznego!
Malinowe lokum
Po dodaniu syropu masa powinna zrobić się szklista
Malinowe lokum
Końcowa masa będzie miała kolor czerwono - brązowy
Malinowe lokum
Kawałki masy obtaczać w cukrze pudrze i przechowywać w suchym miejscu

Tagi:

domowe