Sposób przygotowania:
Malinowe pankejki ombreETAP 1:
Składniki na placuszki umieść w dużej misce i zmiksuj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na kwadrans.
W tym czasie przygotuj sos. Rozmrożone maliny zmiksuj blenderem na mus, a następnie przetrzyj przez sitko aby pozbawić je pestek. Odłóż 1/2 szklanki musu. Resztę malinowego musu umieść w rondelku, dodaj konfiturę z płatków róży, cukier trzcinowy oraz 50 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Łyżeczkę skrobi rozprowadź z łyżeczką wody i wlej do sosu. Gdy sos zgęstnieje odstaw go do lekkiego przestudzenia.
Rozgrzej patelnię ( ja smażyłam swoje pancakes na patelni teflonowej bez tłuszczu), małą chochelką nakładaj porcje ciasta. Najpierw usmaż dwa placuszki. Następnie dodaj do ciasta dwie łyżki musu malinowego, dokładnie wymieszaj i usmaż dwa placuszki.
Teraz dodaj łyżkę musu, wymieszaj ciasto i usmaż jednego placuszka. Na końcu dodaj resztę musu, dokładnie wymieszaj ciasto i usmaż resztę placuszków.
Przygotuj talerz, układaj na nim placki od najciemniejszego do najjaśniejszego. Każdy placuszek przełóż łyżką sosu różanego. Z tej porcji ciasta otrzymałam 8 sporych pankejków.
SylaUla