Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placuszki/racuszki są rewelacyjne w smaku, ekspresowe w przygotowaniu, jak zarówno i... w znikaniu...

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

Składniki:

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

Około 30 sztuk:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jabłek prażonych (z cukrem)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

Masa:

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami
Masa nie powinna być zbyt rzadka, ani za gęsta.

Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem, solą i cukrem waniliowym, a następnie dokładnie połączyć z mąką, cynamonem oraz sodą oczyszczoną.

Na końcu wmieszać prażone jabłka.

Smażenie:

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami
Placuszki należy smażyć do zarumienienia się.

Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju - 1 łyżka stołowa ciasta na 1 placuszek.

Powinny podrosnąć i być zarumienione.

Podanie:

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami
Placki na zimno również świetnie smakują.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu - posypane cukrem pudrem.