kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Owsiane pankejki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i z samych zdrowych składników, bez mąki czy cukru. Zamiast malin można dać borówkę amerykańską lub jeżyny.

Owsiane pankejki z malinami

Składniki:

Owsiane pankejki z malinami

 

Sposób przygotowania:

Owsiane pankejki z malinami

ETAP 1:

Owsiane penkejki z malinami
Cynamonu dodajemy około 1/4 łyżeczki na jednego banana.

Banana pokroić na plasterki prosto do miseczki. Wsypujemy odrobinę cynamonu i ugniatamy widelcem na gładką masę.

ETAP 2:

Owsiane penkejki z malinami
Masy nie trzeba słodzić, bo banan daje naturalną słodycz.

Dodajemy rozbełtane jajko, siemię lniane i mieszamy. Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy lub blenderem, wsypujemy do masy jajeczno- bananowej i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Osoby, które lubią bardzo słodkie desery mogą dodać pół łyżeczki miodu.

ETAP 3:

Owsiane penkejki z malinami
Do masy dodajemy tylko połowę malin pozostawiając drugą część do ozdobienia.

Do gotowej, gładkiej masy dodajemy połowę przygotowanych malin i delikatnie mieszamy. Omlet smażymy pod przykryciem na patelni bez tłuszczu równomiernie rozkładając na niej masę. Podczas smażenia obracamy go tylko raz uważając żeby się nie połamał.

ETAP 4:

Owsiane penkejki z malinami
Ważne, aby podczas smażenia obrócić omlet tylko raz, bo łatwo jest go połamać.

Omlet wykładamy delikatnie na talerz i posypujemy pozostałymi malinami. Osoby, które bardzo lubią słodkie mogą posypać penkejka jeszcze z wierzchu cukrem pudrem lub zjeść go z serkiem waniliowym.