Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Biały blok z chałwą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Blok to deser mojego dzieciństwa. Tani i bardzo smaczny. Teraz również go przygotowuję urozmaicając na różne sposoby.

Biały blok z chałwą

Składniki:

Biały blok z chałwą

 

  • 250 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 250 g masła osełkowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g chałwy
  • 100 g herbatników
  • 100 g rodzynek
  • 100 g mieszanki egzotycznej owoców kandyzowanych (papaja, ananas)
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Biały blok z chałwą
1. Do roztopionego, gorącego masła dodać cukier puder i wlać wodę, zagotować całość ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Lekko ostudzić.

2. Mleko w proszku wsypać do miski. Dodać połamane na kawałki herbatniki i pokruszoną chałwę, kandyzowane owoce i rodzynki. Wymieszać.

3. Dolać masło, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać.

4. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Smacznego!