Sposób przygotowania:
Maślano- czekoladowe rogalikiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz masło. Składniki razem siekamy, by rozdrobnić masło. W dalszej kolejności dodajemy serek. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,4 cm.
ETAP 2
Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10 cm. Pasy dzielimy na trójkąty.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub ścinamy nożem, by powstały wiórki.
ETAP 3
Na każdy wydzielony trójkąt wykładamy rozdrobnioną czekoladę. Formujemy rogaliki, rolując trójkąty od podstawy.
ETAP 4
Uformowane rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy białkiem.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przestudzone dekorujemy rozpuszczoną białą i mleczną czekoladą.
gusia1000