kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Malinowy głuptasek- raspbery fool

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Malinowy głuptasek to propozycja idealna na niedzielne popołudnie gdy upał na dworze i gdy potrzebujemy szybko osłodzić sobie dzień.

Malinowy głuptasek- raspbery fool

Składniki:

Malinowy głuptasek- raspbery fool

 

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru żelującego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Malinowy głuptasek- raspbery fool
Maliny opłucz pod bieżącą wodą, kilka odłóż do dekoracji. Resztę malin przełóż do rondelka, posyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez kwadrans. W tym czasie ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, wstaw ją do lodówki. Maliny przetrzyj przez gęste sitko. Przygotuj 4 pucharki, napełnij je na przemian musem i śmietanką, możesz delikatnie przemieszać do uzyskania efektu marmurka. Wierzch udekoruj czapą bitej śmietany i świeżymi malinami.