mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Malkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna naleweczka, która szybko znika ze stołu

Malkoniak

Składniki:

Malkoniak

 

  • 6 żółtek
  • 20dag masła
  • 50dag cukru pudru
  • 500ml wódki 45%
  • 1 cukier wanilinowy
  • sól
  • 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Malkoniak
Masło wyjąć z lodówki, otworzyć, aby nabrało temperatury pokojowej. Żółtka wlać do miski, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wszystko utrzeć na puch. Dodawać po 1łyżce masła i ucierać. Gdy powstanie jednolity krem wlewać małymi ilościami wódkę, cały czas ucierać, dodać rum. Malkoniak wlać do karafki i podawać tego samego dnia. Alkoholu tego nie należy długo przechowywać, do 3dni w lodówce.