ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Marchewkowo- orzechowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak mówi tytuł ciasto z marchewką i orzechami. Polecam każdemu.

Marchewkowo- orzechowe ciasto

Składniki:

Marchewkowo- orzechowe ciasto

 

  • 12 sucharków
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 250g zgniecionych orzechów włoskich
  • 250g marchewki startej na dużych oczkach
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa wg. uznania ja osobiscie stwierdzam iż wystarczy cukier puder.

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo- orzechowe ciasto
Sucharki zmielić lub dobrze zgnieść. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Następnie orzechy, proszek do pieczenia, marchewkę, zmielone sucharki i sok z cytryny wymieszać i dodać do masy z żółtek. Z białek ubitą piane powoli wymieszać z powstałą masą. Przełożyć do okrągłej blaszki dobrze wysmarowanej i obsypanej nieważne czym. Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175-190 stopni.