Sposób przygotowania:
Masa śmietanowo-czekoladowa
Tłuszcz o temperaturze pokojowej (palmę lub masło) przełożyć do miski. Dobrze rozetrzeć mikserem. Do utartej palmy (lub masła) dodać połowę cukru i dalej ucierać na puszystą masę. Resztę cukru dodać do żółtek i utrzeć je na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać śmietanę (najlepiej kremówkę) i dokładnie wymieszać. Masę z żółtek i śmietany stopniowo dodawać do tłuszczu z cukrem, nie przerywając ucierania. Dodać też mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Miseczkę położyć na garnku z wodą i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści (nie gotować). Roztopioną czekoladę przestudzić i powoli dodawać do kremu cały czas dalej ucierając.Gotowa masa nadaje się np.do przekładania ciast, dekorowania muffinek itp.
marietta