Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Masa śmietanowo-czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny krem, doskonały do przekładania ciast, dekorowania babeczek...

Masa śmietanowo-czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa śmietanowo-czekoladowa

 

  • 1 kostka dobrej palmy lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 10 łyżek mleka w proszku
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Masa śmietanowo-czekoladowa
Tłuszcz o temperaturze pokojowej (palmę lub masło) przełożyć do miski. Dobrze rozetrzeć mikserem. Do utartej palmy (lub masła) dodać połowę cukru i dalej ucierać na puszystą masę. Resztę cukru dodać do żółtek i utrzeć je na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać śmietanę (najlepiej kremówkę) i dokładnie wymieszać. Masę z żółtek i śmietany stopniowo dodawać do tłuszczu z cukrem, nie przerywając ucierania. Dodać też mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Miseczkę położyć na garnku z wodą i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści (nie gotować). Roztopioną czekoladę przestudzić i powoli dodawać do kremu cały czas dalej ucierając.Gotowa masa nadaje się np.do przekładania ciast, dekorowania muffinek itp.
Masa śmietanowo-czekoladowa
Tłuszcz przełożony do miski i ucierany razem z cukrem.
Masa śmietanowo-czekoladowa
Gęsta śmietana dodana do kremu z żółtek.
Masa śmietanowo-czekoladowa
Mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.
Masa śmietanowo-czekoladowa
Czekolada dodana do masy śmietanowej i dokładnie z nią wymieszana.

Tagi:

czekolada