radek001700

radek001700

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Midówka lipówka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, i nie ma po tym kaca :D sprawdzone przez wiele pokoleń.

Midówka lipówka

Składniki:

Midówka lipówka

 

  • woda mineralna niegazowana
  • około 0,5 l miodu pszczelego lipowego (w zależności od tego czy chcemy bardziej/mniej słodkie)
  • około 200 ml spirytusu (w zależności od ilości spirytusu, zmieniać się będzie wartość alkoholu)

 

  • pusta butelka 0,5 l

Sposób przygotowania:

Midówka lipówka
Do miski nalewamy wodę mineralną, tak aby większa część szyjki od butelki się zanurzała. Do pustej butelki wlewamy odrobinę spirytusu rozprowadzamy równomiernie po butelce, nadwyżkę odlewamy. Zapalamy butelkę w środku, i szybko zanurzamy szyjkę w wodzie.(trzeba to zrobić dynamicznie) Powinna zassać się odpowiednia ilość wody. Miód wraz z tą wodą podgrzewamy, aż się miód rozpuści, jak wystygnie dolewamy spirytus. Mieszamy i wlewamy do butelki. UWAGA!!! nie wolno pić zaraz po przyrządzeniu, musi to się "przeżreć". Odczekać najlepiej z kilka dni.