reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Mięso mielone z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso mielone nie musi kojarzyć się jedynie z kotletami! Odpowiednio przygotowane i przyrządzone, sprawdzi się znakomicie jako samodzielne danie z grilla.

Mięso mielone z grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięso mielone z grilla

 

  • Składniki :
  • 0,5 kg łopatki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przypraw do kebaba lub gyrosa
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z grilla
Mięso wykorzystywane do przyrządzenia tego przepisu nie może być zbyt chude, ponieważ rozpadnie się podczas pieczenia. Możemy użyć samej łopatki lub połączyć ją z innym mięsem, np. wołowym.

Mięso mielimy razem z cebulą. Do masy dodajemy przyprawy i łyżkę wody - wszystko dokładnie wyrabiamy i mocno uciskając w rękach formujemy wałeczki.

Odstawiamy mięso do lodówki aby stężało, na około godzinę. Pieczemy na grillu na małym ogniu minimum 20 minut. Do masy można dodać zioła - tymianek i oregano. Smacznego!
Mięso mielone z  grilla
Mięso marynuję minimum godzinę w lodówce