Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 386]

Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantne szaszłyki drobiowe to mój faworyt do letniego grillowania, są bardzo popularne, ponieważ, są marynowane w mieszance aromatycznych przypraw.

Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą

 

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • patyczki do szaszłyków
  • 1 łyżeczka oleju

 

  • Marynata:
  • 2 czubate łyżki jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru (mielony)
  • 1 łyżeczka kurkumy (mielona)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą
🔘 Pierś z kurczaka lub indyka umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić na 2 cm kawałki.

🔘 Marynata: do odpowiednio dużego naczynia włożyć jogurt, wlać sok z cytryny, następnie dodać czosnek, sól, pieprz, przecier pomidorowy, garam masala, imbir, kurkumę, paprykę i kmin rzymski. Wszystko dobrze razem z sobą wymieszać.

🔘 Następnie mięso drobiowe staranie wymieszać rękami z przygotowaną marynatą, nawleć na drewniane patyczki do szaszłyków i spryskać olejem. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w 200°C / Termoobieg /, lub umieścić na kratce grillowej na grillu ogrodowym i grillować przez około 8 - 10 minut w zależności od temperatury grilla.
Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą
Pokrojone i wysmarowane marynatą kawałki mięsa nawleć na drewniane patyczki do szaszłyków.
Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą
Aromatyczne przyprawy wymieszać w odpowiednio dużym naczyniu i odstawić na chwilę na bok.
Grillowane szaszłyki z indyka z garam masalą
Paleta aromatycznych przypraw do zrobienia pikantnej marynaty.