Sposób przygotowania:
Kurczak w melasie i pestkach granatu
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części. W miseczce łączymy ze sobą na melasę, wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i posiekane listki mięty ( z dwóch gałązek ) i cukier/ miód i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy go minimum 3 godziny. Zamarynowanego kurczaka grillujemy na patelni grillowej po 5-8 minut z każdej strony.
Kiedy kurczak będzie już usmażony posypujemy go pestkami granata i posiekaną miętą i serwujemy gorące w towarzystwie grillowanego pieczywa lub ryżu ugotowanego na sypko, smacznego.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy go minimum 3 godziny. Zamarynowanego kurczaka grillujemy na patelni grillowej po 5-8 minut z każdej strony.
Kiedy kurczak będzie już usmażony posypujemy go pestkami granata i posiekaną miętą i serwujemy gorące w towarzystwie grillowanego pieczywa lub ryżu ugotowanego na sypko, smacznego.