Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w melasie i pestkach granatu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pomysł inspirowany przepisem Katie Davies z małymi zmianami, pyszny, lekko kwaskowy soczysty kurczak w towarzystwie orzeźwiającej mięty i pestek granatu, pycha.

Kurczak w melasie i pestkach granatu

Składniki:

Kurczak w melasie i pestkach granatu

 

  • 500 gram filetów z udźca z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki melasy z granatu
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 gałązki świeżej mięty + 1 gałązka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu (niekoniecznie )
  • Sól, pieprz
  • 1 granat

Sposób przygotowania:

Kurczak w melasie i pestkach granatu
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części. W miseczce łączymy ze sobą na melasę, wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i posiekane listki mięty ( z dwóch gałązek ) i cukier/ miód i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy go minimum 3 godziny. Zamarynowanego kurczaka grillujemy na patelni grillowej po 5-8 minut z każdej strony.

Kiedy kurczak będzie już usmażony posypujemy go pestkami granata i posiekaną miętą i serwujemy gorące w towarzystwie grillowanego pieczywa lub ryżu ugotowanego na sypko, smacznego.