Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami Więcej zdjęć (2)

Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro warto osłodzić sobie trochę dzień. Owoce pod kruszonką są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu!

Składniki:

Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

 

  • 200 g śliwek kalifornijskich (przepołowionych)
  • 8 małych (lub 6 dużych) jabłek (obranych i pokrojonych)
  • 25 g cukru pudru
  • Odrobina wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami
Rozgrzej piekarnik do 180°C.

W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie. Uwaga! Nie doprowadzaj do konsystencji puree. Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść całość w naczyniu żaroodpornym.

Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło.

Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku.

Po 30 minutach sprawdź crumble - kruszonka powinna być lekko brązowa z wierzchu.

Serwuj z kremem.
Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i ja
Crumble podane z delikatnym kremem smakuje wybornie!