Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Tort Pavlowa - królowa wśród deserów

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podobno Pavlova jest zmora cukierników. A ja Ci udowodnię, że to najtańszy i najprostszy deser świata

Tort Pavlowa - królowa wśród deserów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Pavlowa - królowa wśród deserów

Beza

  • 4 białka w temperaturze pokojowej,
  • 200g cukru pudru lub drobnego cukru,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

Krem

  • Kremówka 120g,
  • Mascarpone 120g,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Surowe owoce - polecam 200g malin

Owoce

  • Surowe owoce - polecam 200g malin i borówek

Sposób przygotowania:

Tort Pavlowa - królowa wśród deserów

Pieczenie Bezy

Tort Pavlowa - królowa wśród deserów
Beza, czyli gotowy spód do Tortu Pavlova

Włącz piekarnik na 180 St.C - termoobieg.
Do białek dodaj sól i cały cukier. Miksuj przez 7 minut do rozpuszczenia cukru.
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Dokładnie zmiksuj.

Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Papier odwróć, połóż na ruszcie. W okręgu umieść bezową masę.

Łyżką formuj okrągłą bezę, na jej górze zrób delikatne wgłębienie, tam po upieczeniu umieścisz krem.

Pozostaw bezę w piekarniku i natychmiast skręć temperaturę do 120 lub 110 St.C jeśli masz mocny piekarnik. Susz bezę przez 1,5h. Pamiętaj, aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Dopiero po jej upieczeniu/wysuszeniu studź bezę w uchylonym piekarniku.

Krem

W wysokim naczyniu umieść kremówkę, serek mascarpone oraz cukier waniliowy.
Całość zabezpiecz przed pryskaniem i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Składanie Pavlowej

Na ostudzoną beze nałóż krem .
Całość przystrój świeżymi owocami.