marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Miodowe placuszki z migdałami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto ubić w średnim garnku trzepaczką na gęstą masę.Rozgrzać tłuszcz na patelni,kłaść łyżką ciasto.Smażyć z obu stron 4-5 m.

Miodowe placuszki z migdałami.

Składniki:

Miodowe placuszki z migdałami.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 3-4 jajka,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego,
  • 1,5 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • 80 g.płatków migdałowych,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypki,
  • ręcznik papierowy do wchłaniania tłuszczu.

 

Sposób przygotowania:

Miodowe placuszki z migdałami.
Wsypać do garnka dwie szklanki mąki z proszkiem do pieczenia przesiewając przez sitko postawione na garnku,potem wbić 3-4 jajka i ubijać,dodając miód z 5-6 dużych łyżek,śmietankę lub mleko,płatki migdałowe i szczyptę soli.Ubijać na gęstą jednolitą masę.Rozgrzać tłuszcz na patelni i kłaść łyżkami ciasto obok siebie tak,aby powstały ze trzy lub cztery placuszki na rozgrzany tłuszcz.Smażyć kilka minut z obu stron na złoty kolor.Wyjąć,osą- -czyć z tłuszczu na ręczniku papierowym,który trzeba rozłożyć na płaskim talerzu.Smażyć kolejne partie placków,a te usmażone przekładać na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka