WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Książka Kucharska: 15 pomysłów na mizerię z ogórków

Mizeria na słodkiej śmietance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mizeria z ogórków szklarniowych zaprawiona słodką śmietanką 30 - procentową. Idealna do młodych ziemniaków.

Mizeria na słodkiej śmietance

Składniki:

Mizeria na słodkiej śmietance

 

  • 2 ogórki szklarniowe
  • ok. 0,5 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Mizeria na słodkiej śmietance

ETAP 1:

Ogórki obrać i pokroić na cienkie plasterki za pomocą noża lub tarki jarzynowej. Pokrojone ogórki przełożyć do salaterki.

Pokrojone ogórki doprawić większą szczyptą soli oraz małą szczyptą pieprzu ziołowego.

Polać octem jabłkowym i wymieszać. Do wymieszanych i przyprawionych ogórków wlać śmietankę i ponownie wymieszać.

Mizerię podawać od razu po przygotowaniu. Później może się zrobić rzadsza bo ogórki puszczają sok.

Najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.