WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 980]

Mizeria jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mizeria z ogórków w sosie jogurtowo - czosnkowym ze szczypiorkiem, idealna lekka sałatka/surówka do obiadu.

Mizeria jogurtowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mizeria jogurtowa

 

  • 1 ogórek długi szklarniowy lub 3-4 ogórki gruntowe
  • 1 łyżka sosu czosnkowego
  • ok. 150g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Mizeria jogurtowa

ETAP 1:

Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki do miseczki. Doprawić solą i wlać ocet. Wymieszać. W kubku wymieszać dokładnie sos czosnkowy i jogurt naturalny. Sos przelać do ogórków i wymieszać.

Szczypiorek posiekać i dodać do mizerii. Wymieszać. Doprawić pieprzem.

Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Mizeria jogurtowa
Ogórki po wymieszaniu z jogurtem i sosem czosnkowym przed dodaniem szczypiorku
Mizeria jogurtowa
Ogórki pokrojone wymieszane z solą i octem
Mizeria jogurtowa
Sos czosnkowy wymieszany z jogurtem naturalnym