Przepis na mizerię z ogórków to chyba jeden z najprostszych przepisów – wystarczy zielony ogórek i śmietana. Kto z nas nie lubi ogórków skąpanych w śmietanie z dużą ilością koperku lub szczypiorku? Czym byłby tradycyjny polski schabowy z ziemniakami bez mizerii? Nie wyobrażamy sobie, by mizeria z ogórków zniknęła z naszych jadłospisów, więc chętnie ją modyfikujemy, aby urozmaicić jej smak.
Jeśli zostawiasz ogórki w skórce, warto je dokładnie umyć przed krojeniem, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Zobacz jak usunąć pestycydy z warzyw i sprawić, że będą zdatne do spożycia.
Obierając ogórki warto trzymać się jednej zasady, która odmieni na zawsze smak twojej mizerii! Ogórki zielone mają w swoim składzie kukurbitacyny - związki odpowiedzialne za gorzki smak. Jeśli nie chcesz, aby twoja mizeria była gorzka wystarczy, że obieranie ogórków rozpoczniesz od jaśniejszej strony. Substancje odpowiedzialne za gorycz gromadzą się w ciemnej stronie warzywa, obierając je od tej strony, rozprowadzasz gorycz po cały ogórku.
Obrane lub pozostawione w skórce warzywo kroimy na plasterki – można to zrobić nożem, ale znacznie łatwiej i szybciej będzie przy pomocy tarki, która posiada ostrze tnące na plasterki. Dzięki temu przygotowanie mizerii będzie trwało chwilę.
fot. Adobe Stock
Składniki, których potrzebujesz do zrobienia mizerii z ogórków:
Jeśli masz ochotę urozmaicić mizerię o inne składniki, koniecznie sprawdź propozycję 15 przepisów na mizerię z ogórków – na pewno znajdziesz tam coś pysznego dla siebie!
Idealna mizeria z ogórków. Co zrobić, żeby nie była gorzka?
Podstawowym składnikiem mizerii są oczywiście zielone ogórki – to od ciebie zależy, czy będzie to ogórek szklarniowy czy gruntowy. Ogórki w mizerii najczęściej są obrane, jednak jeśli posiadasz ogórki z pewnego źródła, możesz zostawić warzywo w skórce, która dostarczy dodatkowych witamin i minerałów.Jeśli zostawiasz ogórki w skórce, warto je dokładnie umyć przed krojeniem, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Zobacz jak usunąć pestycydy z warzyw i sprawić, że będą zdatne do spożycia.
Obierając ogórki warto trzymać się jednej zasady, która odmieni na zawsze smak twojej mizerii! Ogórki zielone mają w swoim składzie kukurbitacyny - związki odpowiedzialne za gorzki smak. Jeśli nie chcesz, aby twoja mizeria była gorzka wystarczy, że obieranie ogórków rozpoczniesz od jaśniejszej strony. Substancje odpowiedzialne za gorycz gromadzą się w ciemnej stronie warzywa, obierając je od tej strony, rozprowadzasz gorycz po cały ogórku.
Obrane lub pozostawione w skórce warzywo kroimy na plasterki – można to zrobić nożem, ale znacznie łatwiej i szybciej będzie przy pomocy tarki, która posiada ostrze tnące na plasterki. Dzięki temu przygotowanie mizerii będzie trwało chwilę.
fot. Adobe Stock
Przepis na klasyczną mizerię z ogórków
Składniki, których potrzebujesz do zrobienia mizerii z ogórków:- 2 ogórki szklarniowe
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Obierz ogórki, zaczynając od jasnego końca warzywa lub zostaw w skórce i dokładnie umyj.
- Pokrój ogórki w plasterki przy pomocy noża lub tarki.
- Śmietanę wymieszaj z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W miseczce połącz ogórki z przygotowaną śmietaną. Do tak przygotowanej mizerii możesz dodać według uznania koper, albo szczypiorek.
Jeśli masz ochotę urozmaicić mizerię o inne składniki, koniecznie sprawdź propozycję 15 przepisów na mizerię z ogórków – na pewno znajdziesz tam coś pysznego dla siebie!