WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Rzodkiewka w koperkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z rzodkiewki pokrojonej w cienkie plasterki z dodatkiem posiekanego szczypiorku w sosie koperkowym.

Rzodkiewka w koperkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewka w koperkowym sosie

 

  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka w koperkowym sosie

ETAP 1:

Z rzodkiewek poodcinać liście i korzonki. Umyć je i osuszyć. Następnie pokroić w cieniutkie plasterki i wrzucić do miseczki.

Szczypiorek również umyć i osuszyć i drobno posiekać, dodać do rzodkiewki. Do szklanki wlać olej i sok wyciśnięty z cytryny.

Wsypać większą szczyptę soli, szczyptę pieprzu czarnego mielonego i posiekany koperek (może być świeży lub mrożony).

Sos dobrze wymieszać a następnie polać nim rzodkiewkę ze szczypiorkiem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu jako surówkę obiadową lub jako samodzielną przekąskę.

Rzodkiewka w koperkowym sosie
Sos koperkowy przelany do rzodkiewki i szczypiorku
Rzodkiewka w koperkowym sosie
Sos koperkowy przygotowany w oddzielnej szklance
Rzodkiewka w koperkowym sosie
Posiekany szczypiorek dodany do pokrojonej rzodkiewki
Rzodkiewka w koperkowym sosie
Pokrojona na plasterki rzodkiewka wrzucona do miseczki