Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: 15 pomysłów na mizerię z ogórków

Mizeria z maślanką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedyś nieżyjący już M Kuroń powiedział..."Polacy profanują mizerię, nie odlewając soku z ogórków."

Mizeria z maślanką.

Składniki:

Mizeria z maślanką.

 

  • 1 długi ogórek
  • pół szklanki śmietanki 12 %
  • szklanka gęstej maślanki
  • sól
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Mizeria z maślanką.
Ogórka obieramy, kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy aby zmiękło. Jeśli mamy świeżą maślankę i jest ona dość rzadka, odkręcamy i zostawiamy na wierzchu na 30 min. To wystarczy aby zgęstniała. Od miękkich ogórków odlewamy powstały sok, dajemy śmietankę, maślankę. Dodprawiamy solą i na koniec wsypujemy szczypiorek.