Ogórki to warzywa z rodziny dyniowatych, które w kuchni przybierają wiele odsłon. W sezonie, jadane w świeżej postaci, jesienią i zimną szczególnie doceniane w przetworach.
Świeże ogórki doskonale podkręcą smak każdej kanapki, dodadzą rześkości chłodnikowi, z łatwością wzbogacą nawet najprostszą sałatkę. Cenne z punktu widzenia past, sosów i dipów. Niezastąpiony składnik smacznej ogórkowej i greckiego sosu tzatziki. Bezkonkurencyjne w przypadku tradycyjnej mizerii. Ogórki to świetny wybór, gdy zależy nam na wprowadzeniu do dania lekkości i orzeźwienia.

Na szczęście są to warzywa, które wraz z końcem sezonu, nie dają o sobie zapomnieć. Prowokują do tego, by przygotować je w innej formie. Ogórki kiszone, konserwowe, marynowane i w occie zaczynają zapełniać spiżarnie. Po przetwory z ogórków i ogórkowe sałatki zamknięte w słoiczkach z dużą przyjemnością sięga się zimą.

Ogórki dobrze się mają w swoich tradycyjnych odsłonach. Jednak coraz częściej pojawiają się w nowoczesnych wydaniach, jako składnik soków, domowego sushi, czy w wersji faszerowanej.

Zdecydowanie warto zainspirować się poniższymi przepisami na dania, przystawki, sałatki i surówki z ogórkami!

Zdjęcie: Fotolia
Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków to idealny dodatek do obiadu, czy przystawek, który możemy zamknąć w słoikach. Pokrojone w plasterki z dowolnie wybranymi warzywami, takimi jak: papryka, cukinia czy marchewka tworzą zgraną całość. Znana i lubiana sałatka szwedzka to słodko-octowa kombinacja, która z powodzeniem przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Tak przygotowane ogórki mogą zaszczycić półki naszych spiżarni. Świetnie komponują się z kiszoną białą kapustą do tradycyjnego kotleta schabowego.

Sałatki z ogórków

Sałatki z ogórków

Gruntowe ogórki to wspaniały składnik nie tylko na kanapki, ale także do różnorodnych sałatek. Klasyczna z dodatkiem pomidorów i cebulki idealnie sprawdzi się do obiadu na co dzień. Jeżeli przygotowujemy przetwory, warto pokusić się o połączenie papryki i ogórków w zalewie konserwowej. Amatorów nieco pikantniejszych smaków z pewnością zainteresuje dodatek chili i czosnku, który możemy wykorzystać w sałatkach na zimę.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Małosolne ogórki to przysmak, który często gości na polskich stołach. Dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek jest prosty w przygotowaniu. Główną rolę odgrywają liście malin oraz chrzanu, które nadają charakterystycznej chrupkości i smaku. Gotowe już po trzech dniach od przyrządzenia sprawia, że to ekspresowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki to polski przysmak, który jest przygotowywany w glinianych beczkach lub słojach. Podczas procesu kiszenia zyskują nowych właściwości odżywczych, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz działają zbawiennie na sylwetkę. Pozostały kwas mlekowy możemy wykorzystać do przyrządzenia barszczu oraz zakwasu. Są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek jarzynowych i śledziowych.

Ogórki korniszony

Ogórki korniszony

Korniszony zwane też ogórkami konserwowymi to idealny dodatek do obiadu, sałatki lub przystawki. Zalewa składa się z 10% octu wraz z dodatkami, które nadają ogórkom chrupkość i wyjątkowy smak. Całość warto wzbogacić pokrojonym chili oraz czosnkiem, by podkreślić pikantność i urozmaicić przegryzające się smaki. Pokrojone w drobną kostkę możemy z powodzeniem dodać do sałatki śledziowej oraz sosu tatarskiego.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup obecnych zarówno na co dzień jak i od święta. Podawana na różne sposoby od lekkiej na wywarze warzywnym po gęstą krem z grzankami czosnkowymi. Możemy ją przygotować z ogórków kiszonych własnej produkcji oraz świeżych, w zależności od sezonu. Jeżeli zależy nam na treściwej i sycącej wersji, warto pokusić się o dodatek ryżu lub ziemniaków z kawałkami mięsa z kurczaka, które pozostanie nam z rosołu.

Polecane przepisy do kategorii Ogórki

Znaleźliśmy 1337 przepisów w kategorii Ogórki