dundeo

dundeo

Kuchcik
[Przepisów: 1]

mleczna pianka po domowemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne "Pasie mleczko po domowemu" rozpływa się w ustach dzięki swemu puszystemu i bardzo smacznemu nadzieniu.

mleczna pianka po domowemu

Składniki:

mleczna pianka po domowemu

 

  • 4 czubate łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 1 opakowanie cukru waniliowego);
  • 300 ml śmietanki kremówki;
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku;
  • 4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady;
  • wiórki kokosowe (do ozdoby - nie muszą być użyte).

Sposób przygotowania:

mleczna pianka po domowemu
1. Za pomocą miksera ubić chłodną śmietanę wraz z cukrem pudrem tak, aby były sztywne. Do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie*, a następnie ochłodzoną. Wymieszać. * Wody wystarczy tyle, żeby można było w niej rozpuścić żelatynę. 2. Otrzymaną masę należy przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Później włożyć do lodówki, aby stężała. 3. Czekoladę roztopić i posmarować nią zastygniętą masę*. Następnie, po raz kolejny, włożyć masę do lodówki, żeby czekolada zastygła. * Po pierwsze: podczas smarowania masy czekoladą,ta druga nie może być gorąca. Po drugie: czekoladę najlepiej rozsmarowywać pędzelkiem. 4*. Zanim czekolada do końca ostygnie można posypać "mleczna pianka" wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO!!!PS: MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEPIS SIĘ UDA;)

Tagi:

czekolada