Sposób przygotowania:
Mleko sojowe lub zsiadłe sojowe i okara
* Mleko sojowe - soję namoczyć na noc w wodzie. Rano odlać wodę, przepłukać soję pod bieżącą wodą, osączyć na sicie, zmiksować w 3 l garnku, stopniowo dolewając 6 szkl. wody. Zagotować, pilnując podnoszącej się piany - wlać 2/3 szkl. wody, zagotować, wlać 2/3 szkl. wody, zagotować, wlać ostatnie 2/3 szkl. wody i po raz ostatni zagotować. Zdjąć z ognia. Na 2 l garnku ułożyć sito, wyłożone bandażem, przyczepionym do sita klamerkami i całość przecedzić. Przecedzony płyn to mleko sojowe
* Okara - pozostałe na bandażu ‘wytłoki’ to właśnie okara
* Zsiadłe mleko sojowe - mniej więcej po tygodniu mleko sojowe sfermentuje i zamieni się w zsiadłe
Mleko sojowe i okarę przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez ok. tydzień Zsiadłe mleko sojowe powstaje po sfermentowaniu mleka sojowego, które również przechowywać przez ok. tydzień
* Okara - pozostałe na bandażu ‘wytłoki’ to właśnie okara
* Zsiadłe mleko sojowe - mniej więcej po tygodniu mleko sojowe sfermentuje i zamieni się w zsiadłe
Mleko sojowe i okarę przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez ok. tydzień Zsiadłe mleko sojowe powstaje po sfermentowaniu mleka sojowego, które również przechowywać przez ok. tydzień
tokijka