Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa-idealna na WielkanocKrok 1
Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam do mielenia. Zmieliłam na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełożyłam do dużej miski, wsypałam majeranek, sól, pieprz i przyprawę do białej kiełbasy.
Dodałam zimną wodę, sprasowany czosnek i wyrobiłam farsz. Odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Flaki wymoczyłam ( 3 godziny). Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków (wcześniej wymoczonych) zrobiłam pętka.
Kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.
Krok 2
Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca.
W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.