Sposób przygotowania:
Mojito
6-7 listków mięty wrzucamy do szklanki. Dodajemy limonkę. Ugniatamy i mieszamy (np muddlerem). Wsypujemy łyżeczkę cukru trzcinowego. Następnie kruszymy 4 duże kostki lodu i wrzucamy do szklanki. Na koniec dodajemy rum i wodę sodową w opisanych proporcjach. Miłego drinowania.
Gość
jarek-energy
Gość
Gość
Najprostszy przepis na syrop cukrowy:
0,5l wody zagotuj, wsyp 1 kg cukru, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia (można w dalszym ciągu delikatnie podgrzewać). Przelej do butelki. Syrop gotowy. Można nim słodzić wszelkie drinki, napoje, desery itp...
Gość
1. Limonki przynajmniej połowa, łatwiej ją rozgnieść jak jest drodno pokrojona. Nie wyciskać zbyt mocno bo drink będzie gorzki (w skórce z limonki zgromadzona jest cała gorycz, lepiej jej unikać)
2. Mięta nie może być z doniczki kupionej w supermarkecie. Najlepsza jest prosto z łąki lub ogrodu. Można kupić miętę ciętą, w pęczkach też jest świetna.
3. Wody sodowej tylko chlust. 120ml to zdecywodanie za dużo, za to lodu zdecydowanie za mało. Powinno się lodem kruszonym uzupełnić szklankę DO PEŁNA. Wtedy z wody można zupełnie zrezygnować.
4. Ja daję więcej niż 40ml Bacardi, oscyluję w granicach 60-80ml, wtedy drink ma charakter.
A poza tym polecam stronę perfectmojito.pl
akwaterma
Gość
sandra200
darek112
p4welo
pawajka
adriana80
dobre przepisy na www.mojito.pl
pozdrawaim,
marek80
plec
benenati