paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Morele w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karmelizowane morele z karmadonem oraz jogurt z pistacjami

Morele w karmelu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morele w karmelu

 

  • 8 moreli
  • 1 łyżka nasion karmadonu
  • 100 g cukru
  • 150ml czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 250 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Morele w karmelu
Morele kroimy na pół, usuwamy pestki. W moździerzu rozgniatamy nasiona karmadonu. Przekładamy do rondelka morele, karmadon oraz cukier i gotujemy na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wino i redukujemy do 2/3. Pistację prażymy na teflonowej patelni, pozostawiamy by ostygły. Podajemy morele z jogurtem posypanym pistacjami.
Morele w karmelu
Wybierajmy ładne dojrzałe owoce, będą słodsze
Morele w karmelu
Do wykonania deseru używajmy rondla z grubym dnem
Morele w karmelu
Wino najlepsze będzie słodkie w tym wypadku
Morele w karmelu
Pistacje można zastąpić innymi orzechami, np włoskimi

Tagi:

morele owoce