vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Morszczuk –czyli mulasty przysmak :-)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Morszczuk –czyli mulasty przysmak :-)

Morszczuk –czyli mulasty przysmak :-)

Składniki:

Morszczuk –czyli mulasty przysmak :-)

 

  • Dla dwóch osób:

 

 

Sposób przygotowania:

Morszczuk –czyli mulasty przysmak :-)
Są osoby, które moczą morszczuka godzinami ja jednak sądzę, że jest to po prostu mulasta ryba, która ma swoich zwolenników i nie powinno się z niej robić pangi, tak więc jeśli ktoś nie przepada za tym posmakiem powinien sięgnąć po inną rybkę.


1. Myję filety i skrapiam minimalnie cytryną.
2. Śmietankę rozbełtuję z ok. 2 łyżkami mąki, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki i łyżeczką pieprzu . Mazidło musi mieć konsystencję gęstego jogurtu. Na koniec dodaję posiekany koperek.
3. Filety układam koło siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy filet przykrywam grubą warstwą mazidła.
4. Wstawiam do rozgrzanego pieca na 20-25 minut (piec ustawiam na nawiew).