joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Mrożona kawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mrożona kawa- idealna na upalne dni

Mrożona kawa

Składniki:

Mrożona kawa

 

  • 8 łyżeczek kawy
  • 4 żółtka jaj
  • 250 ml mleka
  • 8 łyżeczek cukru

Sposób przygotowania:

Mrożona kawa
Parzymy kawę w ekspresie, tak żeby uzyskać jej 500 ml. Do metalowej miski wbijamy żółtka jaj i razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie umieszczamy miskę w garnku z gotującą się wodą i dalej ubijamy masę, dodając pomalutku mleko, a później kawę. Ubijamy ok. 12 minut, zdejmujemy z pary i chłodzimy. Przed podaniem na 20 minut umieszczamy kawę w zamrażalniku. Po wyjęciu ubijamy trzepaczką. Mrożoną kawę można podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Tagi:

kawa