Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Mrożona kawa z lodami i frużeliną owocową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kawa na letnie upały. Zimna i słodka, do tego z owocami, trochę tak jakby deser. Mnóstwo kalorii, ale pysznych kalorii. Polecam.

Mrożona kawa z lodami i frużeliną owocową

Składniki:

Mrożona kawa z lodami i frużeliną owocową

Kawa:

  • 400 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • cukier do smaku
  • mleczko do kawy ( według uznania )

Frużelina:

  • 2 szklanki mieszanych owoców (u mnie to były truskawki, borówki i jagody kamczackie)
  • cukier do smaku (dałam trzcinowy)
  • gorąca woda (niewielka ilość)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka lekko kopiasta)
  • niewielka ilość zimnej wody (do rozpuszczenia mąki)

Dodatkowo:

  • 2 spore gałki ulubionych lodów (u mnie waniliowe)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (mocno schłodzonej)
  • cukier puder do smaku
  • listki mięty lub melisy do dekoracji (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Mrożona kawa z lodami i frużeliną owocową
1. Kawa: Gorącą wodą zalewamy kawę, następnie dodajemy mleczko do kawy według uznania i słodzimy, dokładnie mieszamy. Kawę studzimy, a następnie przestudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kawa powinna być bardzo zimna.

2. Frużelina: Umyte owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę, ale nie jest to konieczne.

4. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po porcji zimnej frużeliny owocowej, następnie po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec znów frużelinę owocową i dekorujemy listkami mięty lub melisy. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja kawy dla dwóch osób.

Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.

Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.

Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Tagi:

kawa napoje