Sposób przygotowania:
Mrożona kawa z lodami i frużeliną owocową
1. Kawa: Gorącą wodą zalewamy kawę, następnie dodajemy mleczko do kawy według uznania i słodzimy, dokładnie mieszamy. Kawę studzimy, a następnie przestudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kawa powinna być bardzo zimna.
2. Frużelina: Umyte owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę, ale nie jest to konieczne.
4. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po porcji zimnej frużeliny owocowej, następnie po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec znów frużelinę owocową i dekorujemy listkami mięty lub melisy. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja kawy dla dwóch osób.
Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.
Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.
Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
2. Frużelina: Umyte owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę, ale nie jest to konieczne.
4. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po porcji zimnej frużeliny owocowej, następnie po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec znów frużelinę owocową i dekorujemy listkami mięty lub melisy. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja kawy dla dwóch osób.
Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.
Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.
Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Czekoladka 2
Babeczka35
Bardzo polecam, mnie bardzo smakowała :)