ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotleciki z farszu na gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nasze ulubione smażone kotleciki z farszu do gołąbków, zawsze robię większą ilość do gołąbków, aby z reszty usmażyć kotleciki, prze smażeniem dodaje tartej bułki i kotleciki sa zwarte.

Kotleciki z farszu na gołąbki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki z farszu na gołąbki

 

  • mielona łopatka 60 dag,
  • ryż 2 woreczki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • przyprawa Harrisa 1 opakowanie,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • tarta bułka 6 łyżek,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kotleciki z farszu na gołąbki
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski. Dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić. Nadziewać liście kapusty. Do pozostałej reszty farszu wsypać bułkę tartą, wymieszać dokładnie. Formować zwilżonymi w zimnej wodzie małe kotleciki i nie za grube.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotleciki i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Pod koniec nakryć pokrywką i dusić z 5 minut na małym ogniu, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 3 minuty.

Smakują najlepiej na zimno, są chrupiące, aromatyczne, można podać z ulubionymi sosami czy surówkami.
Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki
Dzięki bułce tartej kotleciki są zwarte.
Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki
Smazyć na gorącym oleju na średnim ogniu.