Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czerwona kapusta duszona z jabłkami oraz porem sprawdzi się jako dodatek na przykład do dań mięsnych.

Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem

 

  • 2 małe główki czerwonej kapusty (w sumie 2,5 kg)
  • 1 duży por
  • 3 twarde jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem
Oczyszczamy kapustę z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy ją.

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki.

Wrzucamy pora na rozgrzane w garnku masło i dusimy przez około 10 minut. Dodajemy kapustę, podlewamy wodą i gotujemy pół godziny.

Wrzucamy pokrojone jabłka oraz przyprawy i gotujemy całość przez kilka minut. Pod koniec wlewamy ocet winny.
Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem
Oczyszczamy kapustę z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy ją.
Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki.
Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.
Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem
Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze kilka minut.