ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 923]

Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem pieczarek i warzyw, smakują i na ciepło i na zimno.

Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne

 

 

  • cebula 1 sztuka duża + cukier 1 łyżeczka + olej rzepakowy 3 łyżki

 

  • mielona łopatka 50 dag,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • bułka tarta 5 łyżek,
  • śmietana gęsta 18% 2 łyżki
  • bułka pszenna do moczenia 1 sztuka,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Obraną włoszczyznę i pieczarki pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na złocisto na oleju z odrobiną cukru.

Do miski dodać mielone mięso, warzywa rozdrobnione, cebulę, jajka, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka, śmietanę, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, ręką wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.

Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej.

Z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, na koniec nakryć pokrywką i dusić z 7 minut.
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Włoszczyzna, pieczarki doskonale pasują do mielonych kotletów.
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Cebula posypana cukrem jest lepsza w smaku i traci ewentualną gorycz.
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Wszystkie składni trzeba dobrze ręką wyrobić.
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Smażyć na śtrednim ogniu, za duży przypiecze wierzch środek surowy.
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne
Kotlety mielone mięsno-pieczarkowo-warzywne