Sposób przygotowania:
muffiny ze skwarkami
Najpierw zajmiemy się skwarkami. Słoninę kroimy w kostkę. Po czym smażymy z łyżeczką majeranki na patelni nasze skwarki. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia. Do oddzielnej miski dodajemy szklankę maślanki, pół szklanki oleju, jedno jajo i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych składników nasze usmażone skwarki - mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy - nie musi być dokłądnie - tak aby składniki połączyły się tylko ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naszą formę na muffiny lekko smarujemy olejem lub innym tłuszczem i napełniamy każdą z foremek do 3/4 wysokości. Nasze muffiny pieczemy ok 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką - gdy po włożeniu w muffina nie zostanie ciasto na wykałaczce znaczy że już upieczone.