lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Murzynek z bakaliami i kokosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Powstał sobie murzynek z kokosem do którego dodałam żurawinę i rodzynki, trochę wzbogaciłam smak. Całkiem nawet smaczne wyszło,polewa dodała uroku.

Murzynek z bakaliami i kokosem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Murzynek z bakaliami i kokosem

Składniki

 

  • błonnik kakaowy 3łyżki

 

  • woda pól szklanki

 

  • ksylitol 1 szklanka

 

  • wódka lub spirytus 2 łyżki

 

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • rodzynki 3 łyżki

 

Pianka

  • białka 4 szt

 

  • ksylitol szklanka

 

  • wiórka 250 g

Polewa

  • czekolada ciemna 150 g

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z bakaliami i kokosem

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania płynnych składników. Do garnka wkładamy masło,wodę cukier i rozpuszczamy. Kiedy nam się zagotuje dodajemy błonnik( kakao) i spirytus, mieszamy, a następnie studzimy.


Po ostudzeniu masy dodajemy żółtka i mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubitą piane z białek. Masa gotowa.


Bakalie obsypujemy mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie. Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta, która została.


Pieczemy w 170 stopniach koło godziny. Ciasto wyszło pyszne.

Kokos:

Ubiłam białka z ksylitolem, dodałam kokos i połączyłam składniki.

Murzynek z bakaliami i kokosem
Do garnka wkładamy masło,wodę cukier i rozpuszczamy.Kiedy nam sie zagotuje dodajemy błonnik( kakao) i spirytus,mieszamy, a następnie studzimy.Po ostudzeniu masy dodajemy żółtka.
Murzynek z bakaliami i kokosem
Wsypujemy make przesianą z proszkiem do pieczenia.
Murzynek z bakaliami i kokosem
Dodajemy ubitą na sztywno piane z białek .
Murzynek z bakaliami i kokosem
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie .
Murzynek z bakaliami i kokosem
Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta która została.