Sposób przygotowania:
Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirzeMieszanie suchych składników
Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną.
Mieszanie mokrych składników
Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem.
Przygotowanie ciasta
Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki.
Dodanie bakalii do ciasta
Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam.
Pieczenie
Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję cytrynową posypką.