Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. To idealny deser do kawy lub herbaty.

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze

Składniki:

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze

 

  • 400 g kefiru,
  • 150 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki dżemu,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g żurawiny,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • żółta posypka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze

Mieszanie suchych składników

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze
Wszystkie suche składniki razem wymieszać.

Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną.

Mieszanie mokrych składników

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze
Kefir, jajka, dżem i olej razem miksuję.

Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem.

Przygotowanie ciasta

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze
Suche i mokre składniki dokładnie razem miksuję.

Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki.

Dodanie bakalii do ciasta

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze
Rodzynki i żurawinę dodaję do ciasta. Mieszam.

Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam.

Pieczenie

Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze
Ciasto wykładam na tortownicę i piekę.

Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.

Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję cytrynową posypką.


Tagi:

ciasto