Sposób przygotowania:
Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirzeMieszanie suchych składników
![Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/murzynek-z-dzemem-i-bakaliami-na-kefirze-414118.jpg)
Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną.
Mieszanie mokrych składników
![Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/murzynek-z-dzemem-i-bakaliami-na-kefirze-414119.jpg)
Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem.
Przygotowanie ciasta
![Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/murzynek-z-dzemem-i-bakaliami-na-kefirze-414121.jpg)
Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki.
Dodanie bakalii do ciasta
![Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/murzynek-z-dzemem-i-bakaliami-na-kefirze-414122.jpg)
Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam.
Pieczenie
![Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze Murzynek z dżemem i bakaliami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/murzynek-z-dzemem-i-bakaliami-na-kefirze-414123.jpg)
Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję cytrynową posypką.