mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Murzynek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To jedno z kilku ciast, które piekę naprawdę często, bo jest proste do wykonania i zawsze się udaje:)

Murzynek z jabłkami

Składniki:

Murzynek z jabłkami

 

  • 5-6 jajek,
  • 1 i 1/4 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 szkl. wody,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3-4 średnie jabłka,
  • ew. orzechy, rodzynki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z jabłkami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(szybciej się ubije). Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej, wlać olej i wodę. Wymieszać. Powolutku dodawać przesianą mąkę z proszkiem, soda i kakao, ciągle mieszając.

Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę wysmarować tłuszczem(np. masłem czy olejem) i oprószyć
mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- min. w temp.
165-175 stopni Celsjusza(to zależy od piekarnika- czas i temp. pieczenia).
Ciasto można polać polewą czekoladową i przyozdobić posiekanymi orzechami.