Sposób przygotowania:
Murzynek z jabłkami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(szybciej się ubije). Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej, wlać olej i wodę. Wymieszać. Powolutku dodawać przesianą mąkę z proszkiem, soda i kakao, ciągle mieszając.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę wysmarować tłuszczem(np. masłem czy olejem) i oprószyć
mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- min. w temp.
165-175 stopni Celsjusza(to zależy od piekarnika- czas i temp. pieczenia).
Ciasto można polać polewą czekoladową i przyozdobić posiekanymi orzechami.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej, wlać olej i wodę. Wymieszać. Powolutku dodawać przesianą mąkę z proszkiem, soda i kakao, ciągle mieszając.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę wysmarować tłuszczem(np. masłem czy olejem) i oprószyć
mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- min. w temp.
165-175 stopni Celsjusza(to zależy od piekarnika- czas i temp. pieczenia).
Ciasto można polać polewą czekoladową i przyozdobić posiekanymi orzechami.