Sposób przygotowania:
Murzynek z siemieniem lnianym i żurawiną
Przygotowanie- ciasto: W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Ciągle mieszając podgrzewamy do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści. Pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i kakao.Do masy maślanej dodajemy jajka, dokładnie miksujemy.Wsypujemy mąkę z siemieniem i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę oraz drobno posiekane orzechy włoskie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli ciasto jest upieczone, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.Przygotowanie- polewa: Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewą smarujemy ostudzone ciasto. Przybieramy białą posypką i żurawiną.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli ciasto jest upieczone, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.Przygotowanie- polewa: Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewą smarujemy ostudzone ciasto. Przybieramy białą posypką i żurawiną.