agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mus jabłkowy na jebłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne jabłuszka - mus jabłkowy do jabłecznika

Mus jabłkowy na jebłecznik

Składniki:

Mus jabłkowy na jebłecznik

 

  • jabłka antonówki 3 kilogramy
  • cukier 3 szklanki
  • cynamon 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy na jebłecznik
Przygotować niezbędne składniki na mus jabłkowy. Jabłka umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć jabłka, następnie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, jabłka starkować na tarce o dużych oczkach, następnie włożyć je do szerokiego rondla, wsypać cukier, cynamon i wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem, cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Następnie przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i w dużym garnku zagotować przez około 3 minuty, odwrócić do góry dnem, ostudzić i wynieść do chłodnego i ciemnego miejsca. Wykorzystywać do ciast, deserów.