marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus jabłkowy z sherry i bitą śmietaną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jabłka umyć,pokroić i wypestkować oraz utrzeć na tarce,zmieszać z sherry,cukrem pudrem,sokiem z cytryny i cynamonem.Ubić kremówkę do deseru.

Mus jabłkowy z sherry i bitą śmietaną.

Składniki:

Mus jabłkowy z sherry i bitą śmietaną.

 

  • 1/2 kg. słodkich lub kwaskowatych jabłek,
  • 2 duże szczypty mielonego cynamonu,
  • 60 g.cukru pudru,
  • 40-60 ml.sherry,
  • sok z cytryny(bez pestek),
  • 200 ml.śmietany kremówki+ zagęstnik.

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z sherry i bitą śmietaną.
Jabłka umyć pod kranem z bieżącą wodą,pokroić,obrać,usunąć gniazda nasienne z pestkami i ogonkami,a ćwiartki jabłek zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,odmierzyć miarką sherry,dodać do musu wraz z sokiem ze świeżej cytryny,cukrem pudrem,cynamonem
i wymieszać.Ubić śmietanę kremówkę na sztywno dodając zagęstnik i schłodzić.Nałożyć mus do pucharków i dekorować bitą śmietaną.