justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Mus owocowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser wygląda naprawdę apetycznie i jest bardzo dobry, polecam.

Mus owocowy

Składniki:

Mus owocowy

 

  • 50 gag mrożonych wiśni
  • cynamon
  • 300ml śmietanki łaciata 30%
  • po szklance brązowego cukru i soku wiśniowego
  • kieliszek koniaku
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Mus owocowy
1. Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj cynamon i brązowy cukier.Zalej sokiem wiśniowym i gotuj około 10-15 minut, odparowując sok. Następnie usuń cynamon, a owoce zmiksuj na gładki mus. Ostudź wstawiając garnek z musem do zimnej wody i wymieszaj. 2. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dosypując cukier waniliowy i ostrożnie dolewając małe porcje koniaku. 3. Na spód 4 pucharków deserowych włóż po małej porcji mocno ochłodzonego musu wiśniowego.Przykryj porcją śmietanki, a na śmietance umieść resztę musu. Deser udekoruj listkiem mięty.