goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Mus pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny i szybki deserek, zamiast pomarańczy można użyć innych ulubionych owoców.

Mus pomarańczowy

Składniki:

Mus pomarańczowy

 

  • pomarańcza 3 sztuki
  • sok pomarańczowy 1 szklanka
  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • cukier 4 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Mus pomarańczowy
Pomarańcze sparzamy, skrobiemy wiórki ze skórki. Cukier rozpuszczamy w odrobinie wody, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy. Powstały syrop studzimy. Jogurt ubijamy wraz z sokiem pomarańczowym, cukrem wanilinowym, oraz rozpuszczoną żelatyną. Mus formujemy. Odstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.