Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mus pomarańczowy z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mus należy podawać od razu po przygotowaniu

Mus pomarańczowy z czekoladą

Składniki:

Mus pomarańczowy z czekoladą

 

  • 1 szkl mleko,
  • 2 łyżki kasza manna,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • 1 szt jajka,
  • 5 łyżek sok z pomarańczy,
  • 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 5 łyżek czekolada tarta,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Mus pomarańczowy z czekoladą
Mleko zagotować z odrobiną soli. Kaszę mannę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do wrzącego mleka i gotować około 10 minut ciągle mieszając. Żółtko z cukrem pudrem utrzeć. Białko ubić na sztywną pianę. Zimną kaszkę ucierać dodając żółtko z cukrem, sok z pomarańczy. Pod koniec dodać pianę, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Rozłożyć do salaterek, posypać tartą czekoladą.