Galaxyofcooking

Galaxyofcooking

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Mus truskawkowy pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały deser na gorące czerwcowe wieczory z przyjaciółmi. Cudowne połączenie słodyczy bitej śmietany i kwaskowego smaku truskawek.

Mus truskawkowy pod pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mus truskawkowy pod pierzynką

 

  • około 40dag świeżych truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mus truskawkowy pod pierzynką
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnuszka i miksujemy na puree. Stawiamy na ogniu i gotujemy. Gdy truskawki zaczną już "bulgotać" dodajemy galaretkę truskawkową cały czas mieszając. Gdy galaretka już się rozpuści przelewamy mus do pucharków (do połowy ich wysokości). Lekko chłodzimy i wstawiamy do lodówki aby mus stężał (ok godziny). Przygotowujemy bitą śmietanę i napełniamy nią do końca pucharki. Dekorujemy truskawką.
Mus truskawkowy pod pierzynką
Deser idealny na gorące czerwcowe wieczory.