Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mus z jabłek ze śmietaną i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mus z jabłek z bakaliami to pyszny deser lub dodatek do wielu dań.

Mus z jabłek ze śmietaną i bakaliami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mus z jabłek ze śmietaną i bakaliami

 

  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków arachidowych
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Mus z jabłek ze śmietaną i bakaliami
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać sok z pomarańczy, przykryć i rozgotować. Następnie dodać cukier, cukier puder, zmiksować, ostudzić. Do zimnego musu wsypać posiekane orzeszki, rodzynki, skórkę pomarańczową i śmietanę, dokładnie wymieszać. Mus podawać z makaronem, ryżem lub jajko dodatek do sałatki owocowej.
Mus z jabłek ze śmietaną i bakaliami
Rozgotowane jabłka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
Mus z jabłek ze śmietaną i bakaliami
Wymieszać ze śmietaną i pozostałymi bakaliami